Ricard Terré, el fotògraf Santboià que va contribuir a l’evolució de la fotografia al país

Hace unas horas que acaba de salir a la luz el número de Octubre de el Diari de Sant Boi. Un periódico de ámbito local y de distribución gratuita para todo el pueblo.

Hace unas dos semanas Rubén, uno de sus redactores, contactó conmigo para preguntarme si me apetecía escribir un pequeño artículo de opinión que tuviera que ver con la fotografía y el pueblo. La verdad es que fue una propuesta irresistible. El problema ¿y que escribo yo ahora de Sant Boi? Estuve dándole vueltas al tema, hasta que me vino a la cabeza un post que llevaba tiempo queriendo escribir para el blog: Ricard Terré y su aportación a la historia de la fotografía del pasado siglo.

Abajo dejo mi pequeño artículo, en Català, ampliado con imágenes de Ricard Terré y un par de enlaces interesantes a artículos de periódicos de tirada nacional. Espero que mínimamente te parezca interesante.

EL FOTÓGRAF SANTBOIÀ QUE VA CONTRIBUIR A L’EVOLUCIÓ DE LA FOTOGRAFIA AL PAÍS.

Possiblement pocs saben que un dels fotògrafs més importants de la segona meitat del segle XX, va néixer a Sant Boi de Llobregat. Ricard Terré es considerat com un dels grans documentalistes/assagistes del segle passat, va contribuir i ajudar a que la fotografia documental evolucionés i es construís unes bases narratives sòlides, diuen que va ser un dels principals responsables de la modernització del llenguatge fotogràfic al país, a l’alçada de Francesc Català Roca o Joan Colom.2009-10-31_IMG_2009-10-31_00-39-21_so2

Ricard Terré va néixer a Sant Boi al 1928 i va morir a Vigo al 2009. Va començar la seva carrera dibuixant i pintant, però ràpidament al 1955 va saltar a la fotografia i es va fer membre del grup AFAL (Agrupación Fotográfica de Almería) on va col·laborar amb Ramón Massats i Xavier Miserachs. Entre 1955 i 1960 va ser quan va realitzar la part més important de la seva obra. El seu treball es caracteritza per realitzar enquadraments arriscats i amb contrastos molt accentuats, aquest estil va ser als anys 50/60 una revolució davant la “mirada única” que predominava a la comunitat de fotògrafs. La seva mirada transmetia un punt d’ironia i sentit de l’humor. El retrat de la nena guenya a la seva primera comunió a l’església de Sant Baldiri, és una de les fotografies més populars de Ricard Terré, segur que sabeu de quina imatge parlo, és una d’aquelles fotos que formen part de la nostra història gràfica.

Ricard_Terré._L'Àngel_caigut_(1958).

Ricard Terré ©

“La fuerza de la fotografía está en reflejar un acontecimiento irrepetible” i «Sólo pretendo mostrar lo que hay de trascendente en el ser humano, su espíritu» són dues de les seves frases més conegudes que ens va deixar en Ricard.

ricard-terre-obras-maestras-9788492841875

Ricard Terré ©

Al 1959 es va instal·lar a Vigo. Després d’estar 20 anys en silenci, va tornar al 1982 participant a diverses exposicions aquí i a l’estranger. Va ser quan la seva obra va començar a ser reconeguda. Va rebre premis i reconeixements destacant el premi Bartolomé Ros a la seva trajectòria professional que li va atorgar PhotoEspaña al 2008.

med_sant-boi-de-llobregat-1958-jpg

Ricard Terré ©

Sovint el comparen amb fotògrafs de la mida dels mítics Robert Frank o Henri Cartier-Bresson, per a mi és un dels indispensables en la história de la fotografía a casa i us recomano que ara mateix teclegeu el seu nom a Google i disfruteu de la seva obra.

El País: La niña vizca de Ricard Terré http://blogs.elpais.com/apunta-dispara/2011/03/la-nina-bizca-de-ricard-terre.html

El Mundo: Ricard Terré, el fotógrafo amateur e invisible de la realidad http://www.elmundo.es/elmundo/2011/05/20/galicia/1305909115.html

Actualización 14/10/2013

Hoy me he encontrado con un vídeo en el que Ricard Terré explica la anécdota de una de sus fotos más conocidas; «el ángel caído» Simplemente genial.

Un pensamiento en “Ricard Terré, el fotògraf Santboià que va contribuir a l’evolució de la fotografia al país

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *